Twaalf maanden Achterhoek door de ogen van persfotografen

Eerste uitgave van nieuwe serie jaarboeken verschenen

  Tien Achterhoekse burgemeesters hebben vrijdag 20 november de eerste exemplaren van het fotoboek KIEK De Achterhoek in 2009 in ontvangst genomen. Zij deden dat tijdens een bijeenkomst van hun burgemeesterskring in Almen.
               
      Door hun eerste 'geschiedenisboek van één jaar' aan de burgemeesters te overhandigen, willen de makers van KIEK 2009 symbolisch iets terug geven aan de talloze streekgenoten die in de beelden figureren. En daarmee het dagelijks werk van persfotografen mogelijk maken.

Dag in dag uit, leggen persfotografen Jan van den Brink en Theo Kock het leven in de Achterhoek vast. Ze zitten bovenop het nieuws uit de streek, meestal in opdracht van dagblad De Gelderlander. Uit hun almaar groeiende collecties hebben de twee samen metde vormgevers van Oosterlicht en de schrijvers van Journalistieke Producties Achterhoek (JP8) de belangrijkste momenten van het jaar geselecteerd.

Het grotere nieuws in het boek wordt afgewisseld met aandacht voor de economische crisis, de neergang van De Graafschap en vreugde of verdriet in de amateursport. De verbijstering na de moord op een jonge Aaltense ontbreekt helaas niet in KIEK, net zo min als de gebeurtenissen op Koninginnedag. De grotere, mooiere evenementen krijgen volop ruimte, zoals de Zwarte Cross en dorpsfeesten. Ze worden telkens weer met vakmanschap vastgelegd en zo zorgvuldig mogelijk getypeerd.

,,Als ik alles zo vlak achter elkaar zie, verbaas ik me er weer eens over hoeveel variatie, creativiteit en feestzin in deze streek is te vinden”, zegt redacteur Paul Versluis van JP8. Collega Jeroen Schwartz, de andere tekstschrijver, vult aan: ,,Zo bekeken biedt KIEK een bescheiden maar hoopvol tegenwicht voor degenen die dit jaar met tegenslagen kampten.”

De samenstellers zijn begonnen met de voorbereidingen voor KIEK 2010, de tweede aflevering van de nieuwe Achterhoekse boekenserie. Medesamensteller Bert Scheuter: ,,Wie ze over tien jaar allemaal op de plank heeft staan, beschikt over een bijzondere en bijzonder actuele vorm van geschiedschrijving."

De eerste KIEK is verkrijgbaar in de Achterhoekse boekhandel en kost €16,95.

     

De Achterhoekse burgemeesters zijn blij met het verschijnen van KIEK De Achterhoek in 2009. Met de klok mee: burgemeester Van Beem (Winterswijk), Kaiser (Doetinchem), Spekreijse (Lochem), Berghoef (Aalten), Gerritsen (Zutphen), Leppink (Montferland), Heijman (Oost-Gelre), Bloemen (Berkelland), Aalderink (Bronckhorst) en Alberse (Oude IJsselstreek). Foto: Theo Kock

     

Wilt u KIEK 2009 thuisgestuurd krijgen?

Methode 1Maak 16,95 euro per boek over op Rabo-rekening 142 944 548, t.g.v. JP8 Doetinchem met vermelding van 'Kiek 2009' en het bezorgadres met postcode (!).

Op de werkdag na ontvangst van de betaling gaat het gewenste aantal op de post. Verzending is gratis.

Methode 2 U betaalt aan ons kantoor, te vinden op de eerste verdieping aan de Van Nispenstraat 12 in Doetinchem. Vervolgens neemt u het gewenste aantal mee.

     

Wilt u meer weten?

Mail uw vraag naar kiek@jp8.nl.

     

 

Kijk ook eens op de site van onze buren en uiterst ervaren partners bij dit project: bureau voor vormgeving Oosterlicht.

               
Actueel

Special bij nieuwbouw

Graafschap College

De nieuwbouw van het Graafschap College in Doetinchem heeft een bijzondere klasse gekregen. En een mooie special in dagblad De Gelderlander.

Meer hierover op onze weblog.

Kock fotografeert

voor goed doel

Journalistiek leidt tot van alles, luidt een van de vaak gebezigde gezegdes in ons vak. Dat heeft persfotograaf Theo Kock gemerkt toen hij zich liet inspireren door het fenomeen voetbalplaatjes.

Het resultaat een half jaar later is een verrassende kalender voor het goede doel, in samenwerking met de poserende dames van SV Kilder.

JP8 hielp collega Kock graag aan een persbericht.

Lees over de vrijwillige megaklus in De Gelderlander van 2 november 2010.

JP8 geniet van prachtig

nieuw theater Amphion

We genoten tijdens de bouw al van het prachtige ontwerp - door Mecanoo Architecten - van de nieuwe schouwburg Amphion, om de hoek van ons kantoor aan de rand van het Doetinchemse centrum.

Voor dagblad De Gelderlander mochten we vlak voor de opening door koningin Beatrix op 8 september (2010) binnen op reportage. Het resultaat is te lezen in de bjilage Geniet.

Perfecte promotie

voor Doetinchem

De Gelderlander heeft de halfjaarlijkse bijlage Doe Doetinchem vandaag ( 22 juni) op tienduizenden adressen in de Achterhoek bezorgd. Perfecte promotie voor Doetinchem als regionaal centrum, dankzij de aandacht voor winkels, horeca, De Graafschap, bedrijfsleven en onderwijs.

JP8 deed de productie.

Laat je verrassen door inhoud en vorm van de special Doe Doetinche.

Bijsluiter Waterschap landt op de mat

Waterschap Rijn en IJssel wil de belastingbetaler graag laten zien wat er met zijn geld gebeurt. Dat moet zo goed en zo compact als maar mogelijk is.

JP8 hielp door de bijsluiter Gebouwd/Ongebouwd te produceren. De folder is bijgevoegd bij de laatste aanslag.

Beter zichtbaar het wereldwijde web op

Een beetje bedrijf is graag goed zichtbaar op internet. Hoog scoren in Google is een vereiste. Nog veel te weinig maken bedrijven hiervoor gebruik van een op maat geschreven weblog, waarbij de stijl en inhoud perfect aansluiten op het eigen imago. Professioneel opgezette en met regelmaat aangevulde blogs kunt u het beste overlaten aan Journalistieke Producties Achterhoek.

Vraag naar de mogelijkheden, al dan niet in combinatie met het produceren van bedrijfsnieuws voor andere media en digitale nieuwsbrieve, door een mail te sturen naar kantoor@jp8.nl.

Een jaar Achterhoek in persfoto's: KIEK 2009

Tien Achterhoekse burgemeesters hebben vrijdag 20 november de eerste exemplaren van het fotoboek KIEK De Achterhoek in 2009 in ontvangst genomen. Zij deden dat tijdens een bijeenkomst van hun burgemeesterskring in Almen.

Dag in dag uit, leggen persfotografen Jan van den Brink en Theo Kock het leven in de Achterhoek vast. Ze zitten bovenop het nieuws uit de streek, meestal in opdracht van dagblad De Gelderlander.

Uit hun almaar groeiende collecties hebben de twee samen met de vormgevers van Oosterlicht en de schrijvers van Journalistieke Producties Achterhoek (JP8) de belangrijkste momenten van het jaar geselecteerd. ,,Als ik alles zo vlak achter elkaar zie, verbaas ik me er weer eens over hoeveel variatie, creativiteit en feestzin in deze streek is te vinden”, zegt redacteur Paul Versluis van JP8.

De eerste Kiek 2009 is verkrijgbaar in de boekhandel voor €16,95. Of bestel via een mail naar kiek@jp8.nl.

Lees hier het hele persbericht

Twitter verrijkt

ook de Achterhoek

Ook in de Achterhoek is twitter bezig aan een stevige opmars. Op zijn eigen wijze functioneert het fenomeen als een nieuw communicatiekanaal. Nieuws, nieuwtjes, roddel en meningen zijn er vaak het eerst te lezen.

Journalistieke Producties Achterhoek maakt op - nog - bescheiden schaal gebruik van de digitale tsjirp, op zoek naar een eigen insteek.

Voorlopig versturen we via twitter journalistiek getinte opmerkingen, observaties en oprispingen, met de blik gericht op het gebied tussen IJssel en grens.

JP8-tweets zijn te volgen onder jp8versluis.

Moar'ns  kiek'n wat 't wordt.

Ik twitter ook ...

Meest duurzame gemeentehuis

staat in Hengelo

Het nieuwe gemeentehuis van Bronckhorst ziet er bedrieglijk eenvoudig uit. Achter de strakke gevels aan de dorpsrand van Hengelo gaan echter doordachte installaties en een stevige isolatie schuil. Zo is het meest duurzame gemeentehuis van Nederland ontstaan.

Vergaande digitalisering moet Bronkchorst bovendien helpen de service flink te verbeteren.

JP8 dwaalde enkele dagen door het pand, op zoek naar verhalen voor de special die De Gelderlander huis-aan-huis in de gemeente verspreidt. We raakten onder de indruk.

Lees het interview met architecte Dorte Kristensen van Atelier Pro door Paul Versluis.

Of bekijk de gehele bijlage over het meest duurzame gemeentehuis van Nederland

Vakantiefonds voor

Doetinchemmers

met beperking

Het vakantiefonds Van Lamsweerde steunt dit jaar voor het eerst mensen met een verstandelijke of fysieke beperking. Per jaar krijgen maximaal dertig Doetinchemmers een bijdrage tot vijfhonderd euro om op vakantie te gaan.

Voorzitter Verheij: ,,Op vakantie gaan is een van de bouwstenen voor een bepaalde mate van geluk die iedereen verdient. Dat geldt zeker ook voor mensen met een beperking, een kwetsbare groep in de samenleving.”

Wethouder Van Dijk heeft de eerste folder van het fonds in ontvangst genomen. Tegelijkertijd werd www.lamsweerde.nl actief. De folder en de site zijn geproduceerd door JP8.

Infotorial gemeente Bronckhorst in

De Gelderlander

Met regelmaat produceert JP8 'geschreven advertenties' voor dagblad De Gelderlander. Ze mogen overal over gaan, terwijl ook met de vorm kan worden gespeeld. Een infotorial is daarom een kans voor bedrijven zich breed en in een grote regio te presenteren.

Ook overheden kiezen soms voor een infotorial in de krant als ze iets bijzonders willen melden. Bekijk de infotorial die JP8 in februari voor en over Bronckhorst maakte.

Meer huur op

Nieuwe Pelgrim

De gemeenteraad stemt in met een extra bijdrage van twee ton om de bouw op het Nieuwe Pelgrim vlot te trekken. Het terrein in het hart van Gaanderen ligt al jaren braak. De verkoop van koopwoningen is door de crisis amper op gang gekomen.

De meeste woningen in het aangepaste plan zijn straks te huur.

Lees artikel over gemeenteraad in het DoetinchemsVizier

Waterbericht

oktober is uit

Na jarenlange voorbereidingen begint de uitvoering van de Europese Kaderrichtlijn Water. Via de digitale nieuwsbrief Waterbericht lezen waterbeheerders in Overijssel, Gelderland en Drenthe over de laatste stand van zaken.

Waterbericht oktober2009

Doetinchemse raad verlangt duidelijkheid

Bij een mega-project als het Regionaal Bedrijventerrein langs de A18 bij Wehl moet vanaf het begin duidelijk zijn wie in de kosten en opbrengsten deelt. Dat voorkomt discussie achteraf.

Met een breed gesteunde motie heeft de gemeenteraad in september daarom aangedrongen op een nog zorgvuldiger aanpak. JP8 deed verslag.

Artikel op gemeentepagina over bedrijventerrein A18

Special over

Hippisch Festijn

Het Hippisch Festijn Varsseveld is een van de belangrijlkste en grootste evenementen voor paardensporters in Gelderland.

In een extra bijlage voor dagblad De Gelderlander brengt JP8 het programma onder de aandacht.

Jeroen Schwartz bedacht de invalshoeken en schreef de artikelen voor vijf redactionele pagina's, zoals een dubbelinterview met topruiter Tim Lips en zijn vader, bondscoach Martin Lips.

Het festival is 18 - 20 september 2009 bij De Radstake in Varsseveld. De special verschijnt vrijdag 11 september in de editiies Arnhem, Achterhoek en Liemers van De Gelderlander.

Uitleg bij nieuwe

keur waterschap

Waterschap Rijn en IJssel legt de eigen regels opnieuw vast in de zogeheten keur, de traditionele benaming voor de verordening waarmee de veiligheid van dijken, watergangen en kades wordt geregeld.

Ook enkele andere belangrijke onderwerpen zijn in het dikke boekwerk met regels en kaarten opgenomen.

Voor het brede publiek maakte JP8 in opdracht van het waterschap een extra pagina met uitleg die in augustus in de Weekkranten in 22 gemeenten is gepubliceerd.

Extra pagina keur waterschap

JP8 doet verslag

van Zwarte Cross

De Zwarte Cross is uitgegroeid tot een giga-festival met veel verrassende elementen. In Lichtenvoorde trok het festijn in het laatste weekeinde van juli 132.000 bezoekers.

Daarmee is het driedaagse spektakel het grootste festival van Oost-Nederland. Jeroen Schwartz van JP8 ging voor dagblad De Gelderlander op reportage.

Hoogstaande hulde

aan het gaspedaal

Afvalwaterteams

komen van de grond

Voordeliger en beter. Dat is het doel van de samenwerking rond de waterketen tussen gemeenten en Waterschap Rijn en IJssel. Hiervoor worden speciale afvalwaterteams opgericht. Montferland, Doetinchem en Oude IJsselstreek boeken al resultaat.

Meer over Afvalwaterteam Etten in Waterketen Nieuws

Raad Doetinchem

stelt Fietsplan vast

Voor verbeterde voorzieningen voor fietsers trekt Doetinchem komend jaar zo'n vier ton uit. JP8 doet verslag vanuit de gemeenteraad.

- Voorbereiding voor fietsroute Simonsplein

- Raad mei 2009:

duurzaam voorbeeld

Restauratie voormalig

postkantoor begint snel

Het oude postkantoor in Doetinchem kan snel klaar zijn voor gebruik door het Stadsmuseum en sociaal-eetcafe Het Borghuis. De restauratie van het rijksmonument begint nog voor de kerst, als de provinciale staten de toegezegde steun goedkeuren.

Meer nieuws, interview


Uitleg aan de

belastingbetalers

Veel woningeigenaren gaan meer belasting betalen voor het waterschap, anderen minder. JP8 heeft zijn tanden gezet in een zo helder mogelijke uitleg voor het grote publiek, in een folder en een extra pagina in de huis-aan-huiskranten in de 22 gemeenten van Waterschap Rijn en IJssel.

Door naar producties


Zorgvuldig

gekozen beelden

Met een eigen infotorial heeft JP8 zich gepresenteerd in de maandelijkse bijlage De Ondernemer, van de grootste regionale ochtendkrant van Nederland.

Klik en geniet

Nog even zicht op bouwput Lyceum

Gelukkig gaat het hard met de bouw rond het centrum van Doetnchem. Rond ons kantoor zien we het Lookwartier en het Lyceumkwartier uit de grond schieten. Het centrum moet de overlast nog even voor lief nemen.

Als u meer wilt weten over het Lyceumkwartier en andere belangrijke elementen uit Masterplan Schil, klik dan op onderstaand logo. Paul Versluis van JP8 zette deze woonportal op en legde de basis voor de communicatieuitingen, van logo tot nieuwsbrieven, folders, bouwborden en projectsites.

jp8 doetinchem bouwt