Hoogstaande hulde aan het gaspedaal
  Gezien:  Zwarte Cross, zaterdag 25 juli 2009
Waar:      De Schans, Lichtenvoorde
      .        
     

Door JEROEN SCHWARTZ


Cabaretier André Manuel ontpopt zich zaterdagnamiddag op de Zwarte Cross in zijn column tot nieuwslezer, met opgetuigde journaalberichten. Omdat het publiek halverwege het driedaagse feest in de Achterhoek volgens Manuel vermoedelijk ‘al elk contact met de wereld verloren heeft’.


     

Bier, gekte, vrolijkheid: vaste onderdelen van het mega-spektakel Zwarte Cross. Foto: Jan van den Brink

     

Dat is niet verwonderlijk. De Zwarte Cross doet meer dan eens onwerkelijk aan. Door zijn afmetingen en door alle capriolen. Van de motorcrossers, van de artiesten en van de bezoekers zelf. Dit is een ander universum, vol kleinkunst en megastunts en waarin de gekte vrolijk is.
Hier geldt: het kan altijd gekker en harder. En leuker, zelfs als het groter en groter wordt. Als ‘t maar gezellig blijft. Laat dat maar aan ons over, zeggen de Achterhoekse bezoekers. En aan ons, knikken de gasten kameraadschappelijk, die getuige hun T-shirts onder meer uit Driel, Beekbergen en Alkmaar komen. Waarna een highfive volgt met een van de vele biertappers, een van de belangrijkste schakels in deze grootste festivalproductie van Oost-Nederland.

Het voormalige illegale crossfeest op een boerenweiland is allang geen feest meer voor alleen boeren en buitenlui. Op het 100 hectare grote cross- en festivalterrein De Schans in Lichtenvoorde treffen 132.000 rockers, dansers en høkers elkaar, onder het genot van kolder en hoogstaand vertier. Ouders trekken bolderkarren door het zompige gras naar het ‘blagenparadijs’, waar de kinderen op een echte motor kruipen – in de zweefmolen – of naar rock-’n-roll kunnen luisteren.

     

Theater
Tussen het motorengeronk en de benzinedampen is het muziek- en theaterprogramma van de dertiende Zwarte Cross om de vingers bij af te likken. De theaterweide, ‘relaxoord’ op de Cross, valt qua spektakel beslist niet uit de toon. Indrukwekkend is het adrenalineoptreden van het Amsterdamse theatergezelschap Orkater. Een vlammend hoogtepunt. Een bonte stoet aan straatartiesten weet het bezoek te ontregelen en te ontroeren. Bezoekers schatten het vermaak met pretogen en een simpel ‘machtig’ of ‘klasse’ op zijn waarde.
Achterhoeker Louis Radstaak draagt zaterdagmorgen brommergedichten voor ten overstaan van een dan nog select publiek op zitzakken in een indianentent. Zanger Denvis uit Eindhoven brengt een fanfare-uitvoering van Normaals Oerend Hard ten gehore. Op de hoofdbühne – een van de twintig podia – geeft Ben Jolink zelf met zijn Motorband het goede voorbeeld met een hulde aan het gaspedaal.


Opwinding is er ook op de metalweide, waar het Gelderse Diggeth zijn onverzettelijkheid demonstreert met een puike show. Het rockpodium is een buitenbeentje op de Cross maar heeft met Pestilence en Enslaved zeker twee hardrockgrootmachten in de aanbieding. Verder gaat elke hokjesgeest aan het festival voorbij. Dat zorgt ervoor dat elke band in de hoogste versnelling speelt, zoals Mooi Wark met zijn meebrulrock en de nozems van Peter Pan Speedrock. Miss Montreal laat met evenveel bravoure horen hoeveel pit popmuziek kan hebben. IJzersterk is het trio Drive Like Maria, dat zaterdagavond alle registers opentrekt. Zó hard scheuren, dat deden alleen de motor- en wagencrossers eerder op de dag.

      Zie ook persfoto Kies het moment
  Home            
Actueel

Special bij nieuwbouw

Graafschap College

De nieuwbouw van het Graafschap College in Doetinchem heeft een bijzondere klasse gekregen. En een mooie special in dagblad De Gelderlander.

Meer hierover op onze weblog.

Kock fotografeert

voor goed doel

Journalistiek leidt tot van alles, luidt een van de vaak gebezigde gezegdes in ons vak. Dat heeft persfotograaf Theo Kock gemerkt toen hij zich liet inspireren door het fenomeen voetbalplaatjes.

Het resultaat een half jaar later is een verrassende kalender voor het goede doel, in samenwerking met de poserende dames van SV Kilder.

JP8 hielp collega Kock graag aan een persbericht.

Lees over de vrijwillige megaklus in De Gelderlander van 2 november 2010.

JP8 geniet van prachtig

nieuw theater Amphion

We genoten tijdens de bouw al van het prachtige ontwerp - door Mecanoo Architecten - van de nieuwe schouwburg Amphion, om de hoek van ons kantoor aan de rand van het Doetinchemse centrum.

Voor dagblad De Gelderlander mochten we vlak voor de opening door koningin Beatrix op 8 september (2010) binnen op reportage. Het resultaat is te lezen in de bjilage Geniet.

Perfecte promotie

voor Doetinchem

De Gelderlander heeft de halfjaarlijkse bijlage Doe Doetinchem vandaag ( 22 juni) op tienduizenden adressen in de Achterhoek bezorgd. Perfecte promotie voor Doetinchem als regionaal centrum, dankzij de aandacht voor winkels, horeca, De Graafschap, bedrijfsleven en onderwijs.

JP8 deed de productie.

Laat je verrassen door inhoud en vorm van de special Doe Doetinche.

Bijsluiter Waterschap landt op de mat

Waterschap Rijn en IJssel wil de belastingbetaler graag laten zien wat er met zijn geld gebeurt. Dat moet zo goed en zo compact als maar mogelijk is.

JP8 hielp door de bijsluiter Gebouwd/Ongebouwd te produceren. De folder is bijgevoegd bij de laatste aanslag.

Beter zichtbaar het wereldwijde web op

Een beetje bedrijf is graag goed zichtbaar op internet. Hoog scoren in Google is een vereiste. Nog veel te weinig maken bedrijven hiervoor gebruik van een op maat geschreven weblog, waarbij de stijl en inhoud perfect aansluiten op het eigen imago. Professioneel opgezette en met regelmaat aangevulde blogs kunt u het beste overlaten aan Journalistieke Producties Achterhoek.

Vraag naar de mogelijkheden, al dan niet in combinatie met het produceren van bedrijfsnieuws voor andere media en digitale nieuwsbrieve, door een mail te sturen naar kantoor@jp8.nl.

Een jaar Achterhoek in persfoto's: KIEK 2009

Tien Achterhoekse burgemeesters hebben vrijdag 20 november de eerste exemplaren van het fotoboek KIEK De Achterhoek in 2009 in ontvangst genomen. Zij deden dat tijdens een bijeenkomst van hun burgemeesterskring in Almen.

Dag in dag uit, leggen persfotografen Jan van den Brink en Theo Kock het leven in de Achterhoek vast. Ze zitten bovenop het nieuws uit de streek, meestal in opdracht van dagblad De Gelderlander.

Uit hun almaar groeiende collecties hebben de twee samen met de vormgevers van Oosterlicht en de schrijvers van Journalistieke Producties Achterhoek (JP8) de belangrijkste momenten van het jaar geselecteerd. ,,Als ik alles zo vlak achter elkaar zie, verbaas ik me er weer eens over hoeveel variatie, creativiteit en feestzin in deze streek is te vinden”, zegt redacteur Paul Versluis van JP8.

De eerste Kiek 2009 is verkrijgbaar in de boekhandel voor €16,95. Of bestel via een mail naar kiek@jp8.nl.

Lees hier het hele persbericht

Twitter verrijkt

ook de Achterhoek

Ook in de Achterhoek is twitter bezig aan een stevige opmars. Op zijn eigen wijze functioneert het fenomeen als een nieuw communicatiekanaal. Nieuws, nieuwtjes, roddel en meningen zijn er vaak het eerst te lezen.

Journalistieke Producties Achterhoek maakt op - nog - bescheiden schaal gebruik van de digitale tsjirp, op zoek naar een eigen insteek.

Voorlopig versturen we via twitter journalistiek getinte opmerkingen, observaties en oprispingen, met de blik gericht op het gebied tussen IJssel en grens.

JP8-tweets zijn te volgen onder jp8versluis.

Moar'ns  kiek'n wat 't wordt.

Ik twitter ook ...

Meest duurzame gemeentehuis

staat in Hengelo

Het nieuwe gemeentehuis van Bronckhorst ziet er bedrieglijk eenvoudig uit. Achter de strakke gevels aan de dorpsrand van Hengelo gaan echter doordachte installaties en een stevige isolatie schuil. Zo is het meest duurzame gemeentehuis van Nederland ontstaan.

Vergaande digitalisering moet Bronkchorst bovendien helpen de service flink te verbeteren.

JP8 dwaalde enkele dagen door het pand, op zoek naar verhalen voor de special die De Gelderlander huis-aan-huis in de gemeente verspreidt. We raakten onder de indruk.

Lees het interview met architecte Dorte Kristensen van Atelier Pro door Paul Versluis.

Of bekijk de gehele bijlage over het meest duurzame gemeentehuis van Nederland

Vakantiefonds voor

Doetinchemmers

met beperking

Het vakantiefonds Van Lamsweerde steunt dit jaar voor het eerst mensen met een verstandelijke of fysieke beperking. Per jaar krijgen maximaal dertig Doetinchemmers een bijdrage tot vijfhonderd euro om op vakantie te gaan.

Voorzitter Verheij: ,,Op vakantie gaan is een van de bouwstenen voor een bepaalde mate van geluk die iedereen verdient. Dat geldt zeker ook voor mensen met een beperking, een kwetsbare groep in de samenleving.”

Wethouder Van Dijk heeft de eerste folder van het fonds in ontvangst genomen. Tegelijkertijd werd www.lamsweerde.nl actief. De folder en de site zijn geproduceerd door JP8.

Infotorial gemeente Bronckhorst in

De Gelderlander

Met regelmaat produceert JP8 'geschreven advertenties' voor dagblad De Gelderlander. Ze mogen overal over gaan, terwijl ook met de vorm kan worden gespeeld. Een infotorial is daarom een kans voor bedrijven zich breed en in een grote regio te presenteren.

Ook overheden kiezen soms voor een infotorial in de krant als ze iets bijzonders willen melden. Bekijk de infotorial die JP8 in februari voor en over Bronckhorst maakte.

Meer huur op

Nieuwe Pelgrim

De gemeenteraad stemt in met een extra bijdrage van twee ton om de bouw op het Nieuwe Pelgrim vlot te trekken. Het terrein in het hart van Gaanderen ligt al jaren braak. De verkoop van koopwoningen is door de crisis amper op gang gekomen.

De meeste woningen in het aangepaste plan zijn straks te huur.

Lees artikel over gemeenteraad in het DoetinchemsVizier

Waterbericht

oktober is uit

Na jarenlange voorbereidingen begint de uitvoering van de Europese Kaderrichtlijn Water. Via de digitale nieuwsbrief Waterbericht lezen waterbeheerders in Overijssel, Gelderland en Drenthe over de laatste stand van zaken.

Waterbericht oktober2009

Doetinchemse raad verlangt duidelijkheid

Bij een mega-project als het Regionaal Bedrijventerrein langs de A18 bij Wehl moet vanaf het begin duidelijk zijn wie in de kosten en opbrengsten deelt. Dat voorkomt discussie achteraf.

Met een breed gesteunde motie heeft de gemeenteraad in september daarom aangedrongen op een nog zorgvuldiger aanpak. JP8 deed verslag.

Artikel op gemeentepagina over bedrijventerrein A18

Special over

Hippisch Festijn

Het Hippisch Festijn Varsseveld is een van de belangrijlkste en grootste evenementen voor paardensporters in Gelderland.

In een extra bijlage voor dagblad De Gelderlander brengt JP8 het programma onder de aandacht.

Jeroen Schwartz bedacht de invalshoeken en schreef de artikelen voor vijf redactionele pagina's, zoals een dubbelinterview met topruiter Tim Lips en zijn vader, bondscoach Martin Lips.

Het festival is 18 - 20 september 2009 bij De Radstake in Varsseveld. De special verschijnt vrijdag 11 september in de editiies Arnhem, Achterhoek en Liemers van De Gelderlander.

Uitleg bij nieuwe

keur waterschap

Waterschap Rijn en IJssel legt de eigen regels opnieuw vast in de zogeheten keur, de traditionele benaming voor de verordening waarmee de veiligheid van dijken, watergangen en kades wordt geregeld.

Ook enkele andere belangrijke onderwerpen zijn in het dikke boekwerk met regels en kaarten opgenomen.

Voor het brede publiek maakte JP8 in opdracht van het waterschap een extra pagina met uitleg die in augustus in de Weekkranten in 22 gemeenten is gepubliceerd.

Extra pagina keur waterschap

JP8 doet verslag

van Zwarte Cross

De Zwarte Cross is uitgegroeid tot een giga-festival met veel verrassende elementen. In Lichtenvoorde trok het festijn in het laatste weekeinde van juli 132.000 bezoekers.

Daarmee is het driedaagse spektakel het grootste festival van Oost-Nederland. Jeroen Schwartz van JP8 ging voor dagblad De Gelderlander op reportage.

Hoogstaande hulde

aan het gaspedaal

Afvalwaterteams

komen van de grond

Voordeliger en beter. Dat is het doel van de samenwerking rond de waterketen tussen gemeenten en Waterschap Rijn en IJssel. Hiervoor worden speciale afvalwaterteams opgericht. Montferland, Doetinchem en Oude IJsselstreek boeken al resultaat.

Meer over Afvalwaterteam Etten in Waterketen Nieuws

Raad Doetinchem

stelt Fietsplan vast

Voor verbeterde voorzieningen voor fietsers trekt Doetinchem komend jaar zo'n vier ton uit. JP8 doet verslag vanuit de gemeenteraad.

- Voorbereiding voor fietsroute Simonsplein

- Raad mei 2009:

duurzaam voorbeeld

Restauratie voormalig

postkantoor begint snel

Het oude postkantoor in Doetinchem kan snel klaar zijn voor gebruik door het Stadsmuseum en sociaal-eetcafe Het Borghuis. De restauratie van het rijksmonument begint nog voor de kerst, als de provinciale staten de toegezegde steun goedkeuren.

Meer nieuws, interview


Uitleg aan de

belastingbetalers

Veel woningeigenaren gaan meer belasting betalen voor het waterschap, anderen minder. JP8 heeft zijn tanden gezet in een zo helder mogelijke uitleg voor het grote publiek, in een folder en een extra pagina in de huis-aan-huiskranten in de 22 gemeenten van Waterschap Rijn en IJssel.

Door naar producties


Zorgvuldig

gekozen beelden

Met een eigen infotorial heeft JP8 zich gepresenteerd in de maandelijkse bijlage De Ondernemer, van de grootste regionale ochtendkrant van Nederland.

Klik en geniet

Nog even zicht op bouwput Lyceum

Gelukkig gaat het hard met de bouw rond het centrum van Doetnchem. Rond ons kantoor zien we het Lookwartier en het Lyceumkwartier uit de grond schieten. Het centrum moet de overlast nog even voor lief nemen.

Als u meer wilt weten over het Lyceumkwartier en andere belangrijke elementen uit Masterplan Schil, klik dan op onderstaand logo. Paul Versluis van JP8 zette deze woonportal op en legde de basis voor de communicatieuitingen, van logo tot nieuwsbrieven, folders, bouwborden en projectsites.

jp8 doetinchem bouwt